Het Heatnet concept

Onze zoneregelingen onderscheiden zich in een aantal gevallen van andere op de markt zijnde zoneregelingssystemen, omdat wij gebruik maken van draadloze thermostaten waarmee meerdere ontvangers aangestuurd kunnen worden.

In de regel treft u een draadloze thermostaat met maar één ontvanger, die veelal nog niet eens in staat is om een 230 Volt aangedreven zoneklep te sturen. Vaak gebruikt men nog een 24 Volt systeem, terwijl die spanning in geen enkele woning in Nederland standaard aanwezig is: in elke wand van elke woning is wel 230 Volt aanwezig. Waarom dan een spanning gebruiken die via een adapter gemaakt moet worden.

Door het toepassen van draadloze thermostaten met meerdere ontvangers kan tegelijkertijd de cv-ketel EN een zoneregelingsklep (2-weg-klep) worden geschakeld. Desgewenst kan men nog meer zoneregelingskleppen schakelen: daardoor ontstaan vele mogelijkheden om een woning in diverse zones te verdelen. Mogelijkheden die andere produceten van draadloze thermostaten laten liggen! De zogenaamde “slimme” thermostaten zijn in het algemeen niet toepasbaar in zoneregelingen: zij kunnen geen 230 Volt kleppen schakelen (of berekenen daarvoor behoorlijke prijzen om zoiets wel te creëren: bij HEATNET is het standaard mogelijk)

Net als bij de radio kunnen meerdere ontvangers tegelijkertijd het signaal van de zender (de thermostaat) ontvangen. Door de ontvangers verschillend te bedraden kan men een spanningsvrij contact of een 230 Volt geschakeld contact maken (zie de mogelijkheden op Heatnet aansluiten)

Stelmotortje met eindcontact

Naast de thermostaat waarmee meerdere ontvangers tegelijkertijd kunnen worden aangestuurd, maken wij ook gebruik van een stelmotortje met eindcontact.

4 draads stelmotortje met eindcontact

Door gebruik te maken van de mogelijkheden van de thermostaat met meerdere ontvangers in combinatie met de stelmotor (230 Volt) met een eindcontact zijn interessante zoneregelingen te maken.Dit zijn betrouwbare schakelingen met zo min mogelijk onderdelen.

  • Zeer eenvoudig zelf te monteren i.c.m. een 2-weg-klep met knelkoppelingen
  • wanneer de scheiding tussen etages of aanvoerleidingen naar bijvoorbeeld vloerverwarming en radiatoren nabij de cv-ketel is aangebracht, is deze combinatie zeer goed in te zetten.
  • Voordeel van het gebruik van een stelmotortje met eindcontact is ook, dat de cv-ketel pas aangeschakeld wordt als de klep 100% open is (en omgekeerd: de cv-ketel wordt eerst uit gezet en daarna wordt de klep pas gesloten. Hierdoor ontstaat geen overdruk in de leidingen, waardoor het aanbrengen van een bypass niet nodig is.
  • In geval de scheiding van de aanvoerleidingen niet nabij de cv-ketel is gelegen, kan de thermostaat met 2 ontvangers worden toegepast: ontvanger 1 schakelt dan de cv-ketel aan/uit en ontvanger 2 schakelt de 2-weg-klep (zoneklep) open of dicht.
  • deze schakeling is eveneens toe te passen bij een cv-ketel waarop meerdere woningen zijn aangesloten (studentenappartementen)
  • Schema’s om het 4 draads 230 Volt stelmotortje aan te sluiten op een ontvanger van de draadloze thermostaat treft u HIER
Stelmotor opent of sluit de 2-weg-klep